Californiabloggen del 14

SISTA RYCKET:

Först, lite info om Ben Lomond Quaker Center, där retreatet hölls:

http://www.quakercenter.org/

en liten videotur:

http://www.quakercenter.org/video-tour-of-quaker-center/

Det är ett fint ställe mitt i den gigantiska redwoodskogen. Det finns fina stigar som bla leder till en stenlabyrint som kan ses 3.10 in i videon. Casa de Luz där jag sov kan ses ca 4.30 i i videon. Quakers, eller kväkare på svenska, är en ganska schysst typ av kristendom, speciellt den mer öppna varianten. Kända kväkare är bla James Dean, Bonnie Raitt och Elin Wägner (who knew?). Lägret har dock inget med detta att göra, stället hyrs ut som konferensanläggning oavsett trosuppfattning. Lite info om Quakers iaf:

 

http://sv.wikipedia.org/wiki/Kväkare

 

Vi packar ihop och beger oss mot Carmel Valley vid 12-snåret. Jag vill vara där vid tvåtiden så jag har en timme på mig att packa ihop storpackningen innan vi skall åka till flygbussen som lämnar Monterey kl 16. Lite seg trafik pga av en bilolycka som alla saktar in för att kolla på (den kvaddade pickupen och räddningspersonalen är på en parallellväg till Highway 1) gör att vi kommer lite efter två och det blir lite småstressigt. Jag har lite sista-minutengöromål, och undrar om jag fått med mig allt när vi sitter i bilen strax efter kl 15…

Just det, Tom Waits var det ju. I korthet: Janni jobbade under flera år som receptionist på Orion Pictures i LA. Lärde känna en del folk i branschen, bla Fred Myrow, en doldis, kompositör med mycket kredd:

 

http://www.imdb.com/name/nm0006208/bio

 

Fred jobbade med soundtracket till filmen On The Nickel (lite av en kultrulle som jag ska försöka få tag i) och Tom Waits skulle vara med på soundtracket.

 

http://en.wikipedia.org/wiki/On_the_Nickel

 

Tom Waits – On The Nickel

 

Janni var barnvakt åt Freds två döttrar och var förvarnad att Tom var på ingång, och att han kanske var lite deppig för att hans bästa kompis Keith Moon nyligen hade dött (detta torde vara hösten 1978). Det ringer på dörren och utanfår står en helt svartklädd Waits (inkl skinnsnmäck) som nyss klivit ur sin midnattsblåa Cadillac. Han raspar fram ett “Fred in?” varpå Janni släpper in honom. Hon får även servera kaffe åt herrarna vid ett senare tillfälle. OK, det var inte mycket till story, men iallafall.

Paul Simons toalett då? Jo, Janni var i NY och häsade på sin barndomskompis (namn glömt) som jobbade som personlig sekretare åt någon höjdare (om det inte tom var Simon själv). Janni och hon skall passa Harper, Pauls son från hans första äktenskap (som omsjungs i sången Graceland) medan Paul är nere i Louisiana och spelar in zydecospår till Gracelandplattan. När de är i Pauls lägenhet ser de att han har en slags tron i mitten av rummet med en gyllene toalettstol. Inga väggar. Paul gillade alltså att sitta och kolla ut över Manhattan medan han bajsade. Ett slags inneutedass liksom. Tja, varför inte? Jannis NY-vistelse innehöll också att delta i Peter, Paul och Marys 50-årsfirande (vem eller vilka i trion som fyllde 50 vet jag inte),  dela taxi med skivproducenten Phil Ramone (som jobbat med precis alla, inkl Paul Simon, Burt Bacharch, Paul McCartney, Stevie Wonder) , bli erbjuden av honom att sjunga duett med Placido Domingo (och tacka nej…) och säkert ännu mer. Mer om det nån annan gång…

Nu närmar vi oss slutet av min reseskildring… hemresan gick bra och utan dramatik kom jag hem till ett kylslaget Sverige. Hemma väntade bla en havererad värmepump och annat roligt att ta tag i. True Norths turné var kanske inte direkt inkomstbringande rent pengamässigt men rik på upplevelser blev jag. Nya kontakter och möjligheter har öppnat sig och jag ser fram emot fler turer till Kalifornien.

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *